Om man söker en plats med vacker natur, närhet till havet och samtidigt vill ha tillgång till bekvämligheter såsom post-i-affär, bank, affärer och matställen – då är Ellös ett bra alternativ!

Utmed stränderna fanns förr odlingsbar jord. Man försörjde sig på jordbruk, fiske och sjöfart. Under sillperioderna byggdes två salterier och ett trankokeri: Ellös samhälle började växa fram. Många av de gamla bostadshusen finns fortfarande kvar ute på udden och vid hamnen.

När sillen försvann från västkusten livnärde sig folket på jordbruk och annat fiske samt på trä- och konservindustri. På 1900-talet utökades samhället med badhotell och man fick buss- och ångbåtsförbindelser.

Idag är Ellös den största industriorten på Orust, med över 1000 invånare och stor fritidshus- bebyggelse. Här ligger Hallberg-Rassys båtvarv, Sveriges största varv för fritidsbåtar och ett av Orusts största företag. Andra stora företag i Ellös är fiskberedningsindustrin Sweden Pelagic Ellös AB, Spisa Smaker AB, färska örter och sallad i kruka, och Olssons i Ellös, postorderföretag för maskindelar mm. Här finns grundskola från förskoleklass till årskurs sex.

Ellös samhälle erbjuder god service med bl.a. matbutik, bank, bageri, kiosk och restaurang. Livsmedelsaffären Hemköp finns vid ”korsvägen” (vägkorset, ca 1 km söder om hamnen). Närmaste vandrarhem och camping finns i Stocken / Tofta, ca 7-8 km väster om Ellös.

Vår trivsamma badplats vid Sörkilen ligger centralt i samhället, nära kiosk, bank, bageri och pizzeria/restaurang och ett par hundra meter från gästhamnen. Det finns goda parkeringsmöjligheter nära badplatsen. Sörkilens badplats är fullutrustad och har från och med sommaren 2011 även bastu för uthyrning. Den är familjevänlig och har handkappramp och handikappanpassad trappa för den som har svårt att gå. Där finns lekplats, flytbryggor, trampolinbrygga, hopptorn och krabbryggor.

Varje år anordnas simskola för barnen och möjligheter till märkestagning för alla åldrar.

Om Du har en stund över för att uppleva Ellös, börja då gärna med en promenad upp till utsikten på Tolleberget. Du finner gångstigen på vänster sida av Rosenlundsvägen, strax efter det att den gamla och nya vägen delat sig, när man går från torget upp mot korsvägen. Det är mödan värt att gå stigen upp på berget, där man har en hänförande utsikt över Ellösefjorden och ut över havet mot Gullholmen, Islandsberg och Grundsund. Vid siktigt väder ser man även Lysekil, angöringen till Brofjorden och kanske ända bort mot Smögen och Hållö.

Fortsätt sedan promenaden runt samhället, följ gärna de små markeringarna för Hälsospåret, som utgår från badplatsen. Slingan är lätt att gå, drygt en kilometer lång. Därefter passar det säkert med ett svalkande bad vid Sörkilen. När det är dags att koppla av med en fika finns bageriet, alltid med nybakat bröd och andra godsaker. För den som föredrar en bit mat finns det två restauranger i olika prisklasser att välja mellan. Eller kanske nöjer Du Dig med en glass eller en korv från Ellöskiosken. Ellös erbjuder valfrihet för alla!

Strax utanför samhället finns flera bra möjligheter att komma ut i naturen. Vid Ellösparken (ett par hundra meter söder om korsvägen, riktning Varekil) finns ett ca 3 km långt motionsspår i terrängen. Huseby Klev är historisk mark med rester av stenåldersbosättningar. Stenåldersmuseet vid Ellösparken har en del föremål från utgrävningarna. Om Du vill ta en längre naturvandring kan Du följa vandringsleden vid Huseby Klev, där Du kommer till den gamla fornborgen och till andra platser med lokala kulturminnen, inte minst den vackra bokskogen vid Himlabacken.

ELLÖS är samhället med egen energi!